Lena Ek: Vi behöver prata mer om en giftfri vardag

Under ett välbesökt panelsamtal diskuterades frågan om kemikalier i kläder idag. Lena Ek var på plats och kunde konstatera att frågan om giftfria kläder är högaktuell.

– Frågor om en giftfri vardag är något som jag personligen har ett stort engagemang för. Och det gäller inte bara mig, tvärtom har frågor som rör kemikalier i vår närmiljö och inte minst våra kläder något som väldigt många människor tänker på och oroar sig för, säger Lena Ek.

lena-ek-giftfri-vardag

Centerpartiet har sedan tidigare lanserat sidan giftfria kläder och haft samtal med bland annat modebloggare. Dagens panelsamtal blev en fortsättning på det temat där frågor som rörde alltifrån incitament för att hjälpa företag att ställa om till mer giftfritt till mjukgörande kemikalier i plasttryck diskuterades. Även Helena Helmersson, global hållbarhetschef för H&M deltog i samtalet och berättade om hur H&M jobbar med frågor som rör kemikalier och hållbarhet.

– Begreppet giftfria kläder spänner över flera olika perspektiv. Alltifrån tunga beslut på FN-nivå ner till de val en enskild konsument som köper en tröja till sitt barn gör. Därför är det också viktigt att vi pratar om giftfritt på flera nivåer, inte minst den vardagsnära, och det tycker jag att dagens panelsamtal lyckades med, säger Lena Ek.