Lena Ek: Det ska bli lättare att återvinna kläder

Det ska bli enklare att återvinna kläder och textilier. Frågan har drivits länge av Centerpartiet och idag presenterar Lena Ek att regeringen nu föreslår just det. Det skriver Svenska Dagbladet idag.

– Konsumtionen av textilier har ökat med 40 procent och väldigt mycket återvinns inte, utan går rakt ut i systemet och bränns, det finns en stor potential att förbättra för både miljö och hälsa inom det här området, säger Lena Ek till tidningen.

Förslaget från regeringen innebär att Naturvårdsverket får i uppdrag att se över hur ett insamlingssystem för kläder ska se ut. Myndigheten har tidigare, precis som Centerpartiet, föreslagit att producenterna ska ta ett större ansvar för återvinningen och nu kommer det att preciseras närmare hur det skulle kunna fungera i praktiken.

Enligt beräkningar från Naturvårdsverket köper varje svensk drygt 12 kilo textilier årligen varav 8 kilo kastas i soporna. Med textilierna är det också stora mängder kemikalier som riskerar att komma ut i miljön när kläder och andra textilier slängs. Beräkningar visar att det går åt 4 kilo kemikalier för att tillverka 1 kilo tyg och att det i många fall är både hormonstörande och cancerogena ämnen som kan komma ut när textilberget växer.
Nu hoppas Lena Ek att textilföretagen även ska vara intresserade att diskutera ett ansvar för vart textilierna tar vägen.
– Det är viktigt att det här sker i dialog både med små och stora företag, och med den ideella sektorn. Jag märker att företagen gärna tar ett par steg vidare och att de vill vara med och hitta lösningar, säger hon.’

Centerpartiet har länge drivit frågan om en giftfri vardag och giftfria kläder och lanserade i våras sidan giftfriaklader.se, en kampanj som startade med att utvalda modebloggare träffade Annie Lööf och Lena Ek för att diskutera frågan om mode och kemikalier. Vid den träffen lyftes just frågan om återvinning och för Lena Ek är det nu glädjande att kunna presentera att det nu ska bli enklare att återvinna och samla in.

– Den dialog vi har haft med branschen under lång tid, både med tillverkare men också med modebloggare är och har varit väldigt värdefull. Frågan om återvinning och insamling har lyfts vid flera tillfällen och från Centerpartiets sida är det en framgång att vi nu kan presentera detta.

 

Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet här

Här kan du läsa Centerpartiets rapport om en giftfri garderob